Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a kenyérkészítésnél a folsavat


Posted on February 20th, by Imrei Pékség in Blog. No Comments

Nagy-Britanniában folsav hozzáadására kötelezhetik a kenyérsütödéket, amennyiben a szigetország egészségügyi miniszterei megszavazzák a Food Standards Agency előterjesztését.

A liszthez adott szintetikus folsav azután került ismételten az érdeklődés középpontjába, miután Skóciában néhány hét leforgása alatt 15 csecsemő született velőcső-záródási zavarokkal.

Az élelmiszer egészségügyi szervezet indoklása szerint folyamatosan emelkedik a veleszületett fejlődési rendellenességgel világra jött újszülöttek száma az országban. Emellett a leendő édesanyák a terhesség időszaka alatt az ajánlott mennyiségénél kevesebb folsavat juttatnak szervezetükbe.

A folsav vízben oldódó B9 vitamin, az emberi szervezetben különösen fontos szerepet tölt be. Elsősorban a várandós édesanyák számára ajánlják, mint nélkülözhetetlen vitamin-kiegészítőt, hiszen a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan.

A B9-vitamin megtalálható a zöldségekben (kelbimbó, brokkoli, saláta, fekete szemű bab, a parajban) a májban, az élesztőben, a földimogyoróban, a dióban, illetve a gyümölcsökben.

A fejlődő orvostudomány egyéb betegségek megoldásának a kulcsát is a folsavban látja. Így például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megelőzését, de egyes kutatások és tanulmányok szerint néhány rákfajta kialakulása valamint a depresszió ellen is hatásos a folsav.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy folsavról beszélve megkülönböztetünk természetesen előfordulót és szintetikust. Az angol nyelvterületeken például egyértelmű a különbség, ugyanis máshogy nevezik a folsavak két fajtáját: a természetesen előforduló vitaminokat „folate”-nek hívják, míg a szintetikus vitaminokat „folic acid”-nek. Itthon egyszerűen a folsavat használjuk.

Ha bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható a folsav, akkor miért szükséges szintetikus, azaz tablettás formában magunkhoz venni? Sajnos az emberi szervezet nem tudja tárolni a folsavakat, így folyamatos utánpótlásr1a van szüksége, akár nagyobb dózisban is, mint a természetesen úton történő bevitel esetében.

A hivatalos statisztikák szerint Nagy-Britanniában évente több mint 900 újszülött esetében alakultak ki súlyos rendellenességek. A Food Standards Agency véleményezése szerint évente legalább 300 csecsemőt lehetne megvédeni a rendellenességek kialakulásától a lisztek folsavval való feldúsításával. Chilében felére csökkent ezen fejlődési zavarban szenvedők száma, miután az egészségügyi minisztérium kötelezővé tette a liszt folsavval való kiegészítését.

A folsavak élelmiszeriparban használatos kötelező használatáról immáron több mint két évtizede zajlanak viták. A módszer kritikusai szerint a folsav kapcsolatba hozható a bélrák kialakulásával.

Ennek szemléltetésére Kanadát és Amerikát hozzák fel példának, miután az említett országokban a folsavval „megerősített” lisztek elterjedését követően megemelkedett a bélrákkal küzdő betegek száma. A folsav támogató szerint ez máig nem bizonyított.

Facebook Twitter Email
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Imrei Pékség hírek és blogok.

Nem mondhatnánk, hogy az Imrei Pékségnél mindenki grafomániás. Ez persze nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy tanácsokat, a pékmesterek receptjeit, részletes termékbemutatókat, a pékiparral és a pékségünkkel kapcsolatos hírekkel szolgáljunk. Mi írunk, Önök beszélnek róla.

Felfújható színes kenyér

Valószínűleg kifejlesztették a kenyérsütés legszórakoztatóbb módszerét, melynek keretében a háziasszonyok mellett a 100-as szögekkel és kalapácsokkal baráti kapcsolatot ápoló ezermesterek egyaránt kiélhetik szenvedélyüket. Egy...

Feltérképezték a kenyérbúza genomját

Németországi, amerikai, csehországi és kanadai tudósok egy csoportjának fáradságos munkájának köszönhetően sikerült feltérképezni a kenyérbúza teljes genomját. A genom szokatlan mérete és formája jelentősen...

Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a kenyérkészítésnél a folsavat

Nagy-Britanniában folsav hozzáadására kötelezhetik a kenyérsütödéket, amennyiben a szigetország egészségügyi miniszterei megszavazzák a Food Standards Agency előterjesztését.

A liszthez adott szintetikus folsav azután került ismételten...