Cukkinival töltött hagymás zsemle


Posted on July 12th, by Imrei Pékség in ImreiGasztro receptek. No Comments

Egészségünk és szervezetünk működése szempontjából érdemes odafigyelni, hogy az egyes évszakokban milyen összetételű ételeket fogyasztunk, ugyanis testünk (még akkor is, ha a jelenkor technológiájának köszönhetően a nap és az év bármely szakaszában egyenletes hőmérsékletet biztosíthatunk önmagunk számára) alkalmazkodik a változásokhoz annak megfelelő reakciókat vált ki. Nyáron, kifejezetten ezekben a rekordokat döntögető melegekben, belülről is hűteni kell a szervezetünket. Ennek kapcsán nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy inkább halféléket, kevesebb nehéz sültet, lágyabb főtt ételeket, valamint nyers és párolt zöldségeket érdemes fogyasztani.

A nyári hónapok egyik „slágerzöldsége” a cukkini. Nem véletlenül nevezik slágerzöldségnek, hiszen számos könnyű étel elkészítésekor felhasználhatjuk, akár önmagában is bepusztíthatjuk. Azonban ennél is fontosabb, hogy a cukkini 95 százaléka szöveti víz, ennek köszönhetően nagyszerűen alkalmas a szervezet folyadékpótlására. Sőt, többfajta ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz: réz, cink, foszfor, magnézium, kálium, kalcium, továbbá A, B1, 2, 6, 9 vitaminok.

A cukkinival töltött, az Imrei Pékség hagymás zsemléjéből készített finomság kiválóan alkalmas például könnyed nyári vacsorának is: kevés alapanyagból gyorsan elkészíthető és még tűzhely közelében sem fogunk megolvadni.

 

Hozzávalók:Hozzávalók

4 db Imrei Pékség hagymás zsemle
1 db közepes cukkini (kb 60 dkg)
1 db lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1dl tejszín
8 evőkanál tejföl
kb. 2 dl tej
kevés olaj a sütéshez
5dkg füstölt sajt
só, fehérbors

 

Elkészítés:

  1. Félbevágjuk a zsemléket és óvatosan kiszedjük a belsejét.
  2. A csíkokra vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymával megdinszteljük kevés olajon (2. kép), majd mikor üveges, hozzáadjuk a zsemlék kockára vágott belsejét és lepirítjuk (3. kép).
  3. Az alaposan megmosott cukkinit, felkarikázzuk vékony karikákra (4. kép), majd ahány fél zsemlénk van, annyi karikát félre teszünk, a többit felcsíkozzuk. 1 evőkanálnyi olajon megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és ezután sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  4. Kiforraljuk a tejszínt, majd a tűzről levéve, összekeverjük a hagymás, pirított zsemlekockákkal (6.kép), és ezzel a keverékkel megtöltjük a kiolajozott tepsiben csücsülő fél zsemléket.
  5. Minden töltött zsemle tetejére teszünk egy kanál tejfölt, majd egy karika cukkinit a félretett karikákból (7. kép)
  6. Evőkanál segítségével a zsemlék szélét meglocsoljuk kevés tejjel, majd 180 fokos sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük.
  7. Paradicsomsalátával tálaljuk (8. kép)

Facebook Twitter Email




Leave a Reply



Imrei Pékség hírek és blogok.

Nem mondhatnánk, hogy az Imrei Pékségnél mindenki grafomániás. Ez persze nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy tanácsokat, a pékmesterek receptjeit, részletes termékbemutatókat, a pékiparral és a pékségünkkel kapcsolatos hírekkel szolgáljunk. Mi írunk, Önök beszélnek róla.

Felfújható színes kenyér

Valószínűleg kifejlesztették a kenyérsütés legszórakoztatóbb módszerét, melynek keretében a háziasszonyok mellett a 100-as szögekkel és kalapácsokkal baráti kapcsolatot ápoló ezermesterek egyaránt kiélhetik szenvedélyüket. Egy...

Feltérképezték a kenyérbúza genomját

Németországi, amerikai, csehországi és kanadai tudósok egy csoportjának fáradságos munkájának köszönhetően sikerült feltérképezni a kenyérbúza teljes genomját. A genom szokatlan mérete és formája jelentősen...

Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a kenyérkészítésnél a folsavat

Nagy-Britanniában folsav hozzáadására kötelezhetik a kenyérsütödéket, amennyiben a szigetország egészségügyi miniszterei megszavazzák a Food Standards Agency előterjesztését.

A liszthez adott szintetikus folsav azután került ismételten...