Kenyér vagy kalács illik jobban a húsvéti menühöz?


Posted on April 9th, by Imrei Pékség in Blog. No Comments

A húsvéti menü hagyománytisztelő ételsorához vajon a kenyér esetleg a kalács passzol jobban? Ha a kalács, akkor sós vagy édes legyen? És mi a helyzet a desszertekkel? Versenyezhetünk a csokoládégyárak újraértelmezett nyúlféleségeivel olyan otthon elkészített finomságokkal, mint például a colomba vagy a kulics?

A kenyér vagy kalács kérdéskörével kapcsolatban csak annyit mondhatunk: ahány ház, annyi szokás. Miközben hazánk egyes területein a húsvéti ünnepek alkalmával minden esetben kalács kerül a terítékre, addig az ország másik szegletében el sem tudják képzelni az ünnepi fogásokat kenyér nélkül. Hagyományok és szokások ide vagy oda, kíváncsiak voltunk, hogyan vélekednek minderről egy gyors közvélemény-kutatás keretében megkérdezett pékek. Összesen 9 válasz, együttesen majdnem 80 évnyi tapasztalatba sűrítve.

Jánosunk szerint a húsvéti ételsorhoz a kalács illik, ugyanis ilyenkor a kenyér „olyan mindennapi.” László mi mással fogyaszthatná a főtt sonkát, mint kenyérrel, ha „már állandóan csak kenyeret sütök!”

Ibolya nagymamája minden húsvét alkalmával kalácsot tett az asztalra, majd hozzátette „jó ha tudjuk, van ám sós kalács is!” Újabb „szavazat” érkezett a kalácsra, ugyanis Géza szerint „a kenyér ilyenkor snassz, sőt, unalmas is!”.

Az Imrei Pékség legfiatalabb tagja, Márk, a hagyományok miatt ragaszkodik a kalácshoz. A péksütemények megbízottja, Erik, koszorúba font kalácsot készít,  „az illik a húsvéti sonkához.”

László (négyen vannak nálunk, de nem testvérek, csak névrokonok) ugyancsak a kalácsot favorizálja: „naná, hogy kalács, ez hagyomány volt a pékségekben, ahol korábban dolgoztam mindenhol ezt csináltunk!”

Dagasztómesterünk, József felvont szemöldökökkel fogadta a kérdést: „kenyér, mi más! Hogy lehet kalácsot enni a sonkához? Még hogy kalács? Hát nem!”

Mint látható, nem jutottunk előbbre, nincsen tökéletes választás, azonban gyorsan jegyezzünk fel két dolgot: egyrészt az Imrei Pékségnél a kalács győzött 7:2 arányban, másrészt az Ibolya által említett sós kalácsot hirtelen ötlettől vezérleve legyártottuk. A húsvéti ünnepek alkalmából (is) elkészített sós kalács Magyarországon is közkeletű, összesen egy kemencére való mennyiséget sütöttünk a köralakot formázó, fonott sós kalácsból, mely az édes kalácshoz képest kevesebb cukrot és egy kicsivel több sót tartalmaz. Tehát nem úgy kell elképzelni, mint a sós kiflit, melynek tetején só darabkák ücsörögnek.

Az elkészült húsvéti kalácsokat természetesen megörökítettük:

Facebook Twitter Email
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Imrei Pékség hírek és blogok.

Nem mondhatnánk, hogy az Imrei Pékségnél mindenki grafomániás. Ez persze nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy tanácsokat, a pékmesterek receptjeit, részletes termékbemutatókat, a pékiparral és a pékségünkkel kapcsolatos hírekkel szolgáljunk. Mi írunk, Önök beszélnek róla.

Felfújható színes kenyér

Valószínűleg kifejlesztették a kenyérsütés legszórakoztatóbb módszerét, melynek keretében a háziasszonyok mellett a 100-as szögekkel és kalapácsokkal baráti kapcsolatot ápoló ezermesterek egyaránt kiélhetik szenvedélyüket. Egy...

Feltérképezték a kenyérbúza genomját

Németországi, amerikai, csehországi és kanadai tudósok egy csoportjának fáradságos munkájának köszönhetően sikerült feltérképezni a kenyérbúza teljes genomját. A genom szokatlan mérete és formája jelentősen...

Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a kenyérkészítésnél a folsavat

Nagy-Britanniában folsav hozzáadására kötelezhetik a kenyérsütödéket, amennyiben a szigetország egészségügyi miniszterei megszavazzák a Food Standards Agency előterjesztését.

A liszthez adott szintetikus folsav azután került ismételten...