Ökörszem


Posted on July 17th, by Imrei Pékség in ImreiGasztro receptek. No Comments

Ezt a közkedvelt édességet különböző variációkban is elkészíthetjük, azonban a tomboló barackszezonra való tekintettel mostani receptünkben egy nagyon egyszerű változatát mutatjuk be. Tésztakészítés helyett inkább szedjünk vagy vásároljunk több adag lédús barackot, ugyanis amennyiben az otthonra beszerzett zsemlékből a gyerkőc hátrahagyott néhányat darabot, melyek már egy-két napja a kenyértartóban pihennek, akkor azok nagy valószínűséggel ott is maradnak. Nosza, használjuk fel ezeket a zsemléket sütinek!

Ökörszem receptHozzávalók 6 zsemléhez:

1-2 zsemle személyenként (ha első alkalommal egyet számolunk fejenként, a következő alkalommal biztos kettőt kell )

½ kg túró
2 tojás
10 dkg cukor (vagy édesítő – hiszen nyár van, gondolni kell a vonalakra )
3 db sárga- vagy őszibarack
3 dl tej
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

 

  1. A zsemléket félbevágjuk, a belsejüket óvatosan kiszedjük, és félre tesszük (jó lesz majd töltelékbe, de ha nagyon kevés a túró, egy részét belekeverhetjük), a túrót a tojások sárgájával és a cukorral (mi nádcukrot használtunk, de lehet sima is, vagy édesítő), valamint 1 cs. vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. (2. kép)
  2. A tejbe belekeverjük a vaníliás cukrot, majd a félbevágott zsemléket mindkét oldalukkal belemerítjük a tejbe (3. kép). Ne áztassuk sokáig, mert szétesik!
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe letesszük a zsemléket, majd egyenlően elosszuk benne a túrót. (4. kép)
  4. Utána mindegyik közepébe egy fél barackot enyhén belenyomunk, nem szoktuk megpucolni, mert a héjában bújik meg a vitamin, és így még szebb is (5. kép)
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 30 percig sütjük. Hidegen, melegen egyaránt finom, bár abban biztosak vagyunk, hogy az ökörszemeknek ideje sem lesz kihűlni.

 

Facebook Twitter Email




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Imrei Pékség hírek és blogok.

Nem mondhatnánk, hogy az Imrei Pékségnél mindenki grafomániás. Ez persze nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy tanácsokat, a pékmesterek receptjeit, részletes termékbemutatókat, a pékiparral és a pékségünkkel kapcsolatos hírekkel szolgáljunk. Mi írunk, Önök beszélnek róla.

Felfújható színes kenyér

Valószínűleg kifejlesztették a kenyérsütés legszórakoztatóbb módszerét, melynek keretében a háziasszonyok mellett a 100-as szögekkel és kalapácsokkal baráti kapcsolatot ápoló ezermesterek egyaránt kiélhetik szenvedélyüket. Egy...

Feltérképezték a kenyérbúza genomját

Németországi, amerikai, csehországi és kanadai tudósok egy csoportjának fáradságos munkájának köszönhetően sikerült feltérképezni a kenyérbúza teljes genomját. A genom szokatlan mérete és formája jelentősen...

Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a kenyérkészítésnél a folsavat

Nagy-Britanniában folsav hozzáadására kötelezhetik a kenyérsütödéket, amennyiben a szigetország egészségügyi miniszterei megszavazzák a Food Standards Agency előterjesztését.

A liszthez adott szintetikus folsav azután került ismételten...