Mi volt az Imrei Pékmester Morzsájának legnagyobb kihívása?


Posted on June 4th, by Imrei Pékség in Blog. No Comments

Péntek délután hat órakor beléptünk a Bock Bisztróba, hogy átadjuk az Imrei Pékmester Morzsájat a bisztró társtulajdonosának, Bíró Lajosnak. Miért éppen neki? Egyáltalán hogyan keveredetünk oda? Mielőtt folytatnánk rövid történetünket, tisztázzuk az alapokat: Bíró Lajos a Wikipédia alapján lehetne zoológus, utazó, író, festőművész vagy szobrász. A „mi” Bíró Lajosunk az a séf, aki:

a Chicagói Escoffier Club 99 állandó tagja közé tartozik 2004 óta; 2005-ben és 2008-ban az „Év vendéglőse” lett; az Amerikai Chef Akadémia – egyedüli magyarként – 122. tagjává válhatott 2009-ben, ugyanebben az évben a megkapta a Magyar Köztársasági Elnök Arany Érdem Keresztje kitüntetést; és akit 2011-ben a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökévé választottak. Egyszóval gasztropápa. Sőt, ha már itt tartunk, a Wikipédiának is igazat adhatunk: egyszerre zoológus (sertés, marha és szárnyas specialista) és utazó (ez elég egyértelmű), író (könyvet is jegyez, “Sok Vagyok” címmel) és festőművész (egyik-másik menü tényleg vászonra kívánkozik) és szobrász (ételszobrász, mi más?). No, de ennyi bőven elég Bíró úrból, maradjon nekünk is valami elismerés! ;)

Tehát, hogyan keveredtünk a Bock Bisztróba? Bíró Lajos (lásd fent) 2012. május 25-én a Kossuth rádióban meglehetősen elmarasztalóan nyilatkozott a hazai morzsahelyzetről. Nem lehet megfelelő minőségű morzsát találni, vagy ha mégis, akkor abban több a liszt, mint a morzsa, esetleg még a darálógépet is beledarálják, vagy egyszerűen csak ipari. A rádióműsor hallatán elgondolkoztunk, mi lenne, ha tennénk egy kísérletet az Imrei Pékmester Morzsájával?

Felajánlottunk egy szép adag morzsát Bíró úrnak, aki igazi úriemberhez (és marketingeshez méltóan) egy kellemes, közvetlen hangvételű levélben tájékoztatott bennünket, hogy bátran leszállíthatjuk a morzsát bármikor, szívesen látnak minket. Szóval péntek délután hat órakor beléptünk a Bock Bisztróba, ahol Bíró Lajos fogadott bennünket, hellyel valamint magyaros előétellel kínált. Miközben az előétellel barátkoztunk, már sültek a bordák: az egyik a Bock Bisztró által tökéletesített morzsa-mixszel, míg a másik az Imrei Pékmester Morzsájával készült.

A (rövid) várakozás alatt Bíró Lajos részletesen kifejtette, hogy milyenek kell lennie egy igazi bécsi szeletnek, illetve, hogy milyen összetevőket tartalmaz az általa használt morzsa. Őszintén bevalljuk, igencsak meglepődtünk, mikor megtudtuk, hogy a túlzás nélkül egzotikusnak nevezhető morzsa miből is készül (nem is taglalnánk a receptúrát, még a végén ipari kémkedésért halálra etetnek minket konfitált fokhagymás Angus bélszín javával, vagy belefojtanak egy lavór lendületes Bock and Roll vörösborba). Remélem, el tudjátok képzelni, hogy mindezek után alig csúszott le több magyaros falat a torkunkon. Ha jól emlékszünk, talán izgultunk (sőt!), egészen addig a pillanatig, míg Bíró úr felszolgálta a kirántott, méretes bordákat. Tálalás közben röviden csak annyit fűzött hozzá: „Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz!”.

Hatalmas sóhaj, felszabadult érzés. Nekiláttunk a kóstolásnak. Mindkét morzsa kitűnő, habár az Imrei Pékmester Morzsája a hagyományos, gyermekkorunkban megismert, házi rántott hús ízvilágát adta vissza. A Bock Bisztró – Bíró Lajos morzsájával elkészített husika ugyancsak nagyszerű, egyik összetevőjének köszönhetően egy egészen érdekes – a miénktől eltérő, de finom – ízt kölcsönzött a rántott szeletnek. Mindent összevetve nagyon kellemesen éreztük magunkat, reméljük a házigazdánk is, és természetesen köszönettel tartozunk neki, hogy elfogadta felajánlásunkat és időt szakított ránk. Megígértük neki, hogy a későbbiekben készítünk egy-két finomságot a Bisztró számára, és addig persze igyekszünk megfogadni tanácsait a „jó éttermi morzsát illetően”.

További információk a Bock Bisztróról: www.bockbisztro.hu/hu/ és www.facebook.com/bockbisztro

Facebook Twitter Email
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Imrei Pékség hírek és blogok.

Nem mondhatnánk, hogy az Imrei Pékségnél mindenki grafomániás. Ez persze nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy tanácsokat, a pékmesterek receptjeit, részletes termékbemutatókat, a pékiparral és a pékségünkkel kapcsolatos hírekkel szolgáljunk. Mi írunk, Önök beszélnek róla.

Felfújható színes kenyér

Valószínűleg kifejlesztették a kenyérsütés legszórakoztatóbb módszerét, melynek keretében a háziasszonyok mellett a 100-as szögekkel és kalapácsokkal baráti kapcsolatot ápoló ezermesterek egyaránt kiélhetik szenvedélyüket. Egy...

Feltérképezték a kenyérbúza genomját

Németországi, amerikai, csehországi és kanadai tudósok egy csoportjának fáradságos munkájának köszönhetően sikerült feltérképezni a kenyérbúza teljes genomját. A genom szokatlan mérete és formája jelentősen...

Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a kenyérkészítésnél a folsavat

Nagy-Britanniában folsav hozzáadására kötelezhetik a kenyérsütödéket, amennyiben a szigetország egészségügyi miniszterei megszavazzák a Food Standards Agency előterjesztését.

A liszthez adott szintetikus folsav azután került ismételten...