Mihez kezdjünk a száraz kenyérrel?


Posted on May 13th, by Imrei Pékség in Blog. No Comments

Francia hagymaleves

A francia hagymalevest elkészíthetjük reszelt sajttal megszórt fokhagymás pirítós kenyér nélkül is. Már amennyiben vállaljuk a következményeket (értsd: a hiányzó komponensek miatt meglehetősen kevesen kapkodnak majd a kikészítettek evőeszközök után). Ha igazán nagyszerű francia hagymalevest szeretnénk készíteni, olyan receptet válasszunk, melynek keretében felhasználhatjuk a maradék száraz kenyeret. Ne aggódjunk, a pirított kenyérrel (egész szeleteket vagy kisebb darabokat is használhatunk) feltöltött tálkában bőven jut elegendő hely a sajtnak is.

 

Kenyérszuflé

A száraz kenyeret és a tojást valahogy egymásnak teremtették. Ha szeretjük a felfújtat, de megkímélnénk magunkat a sütés folyamán tapasztalható összeomló vagy rendellenesen laposra sikeredett szuflétól, akkor lehetőség szerint a legegyszerűbb elkészítési módot válasszuk, melyet igény szerint sajttal és hagymával is feldobhatunk.

 

Zsemlemorzsa

Hihetetlen könnyedén készíthetünk otthon zsemlemorzsát, mindössze kenyérpirítós sütőben vagy alacsony hőmérsékletre állított sütőben szárítsuk teljesen törékenyre a kenyeret. Ezután a kiszárított kenyeret egy erre alkalmas konyhai eszközön (esetleg választhatunk a fészerből is valami nagyobb teljesítményű szerszámot) egészen addig daráljuk, amíg aranybarna morzsákat nem kapunk. A kenyérmorzsát különböző gyógynövényekkel, esetleg sóval is összekeverhetjük. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a kevés barna cukorral, fahéjjal, kakaóporral, kókuszdarával mixelt zsemlemorzsát bátran rászórhatjuk a fagylaltok tetejére. Amennyiben a kenyérmorzsát a fagyasztóban szeretnék elraktározni, minden esetben légmentesen záródó edényt vagy csomagolást válasszunk.

 

Fasírt

Talán az egyik legismertebb felhasználási módja a száraz kenyérnek. A fasírt elkészítésénél a súlynövelés valamint a pénztárcakímélés érdekében rendszerint zsemlemorzsát használnak. A hozzáadott zsemlemorzsa további – a korábbiaknál is lényegesebb – hatása, hogy puhává és porhanyóssá varázsolja a fasírtot, ugyanis nagyban elősegíti a felhasznált húsban megtalálható fehérjék szétválasztását. Természetesen a fasírtot nem kötelező minden esetben marhahúsból elkészíteni, választhatunk alapanyagnak például lazacot is, melyet hidegen vagy melegen fogyasztva egyaránt ízesíthetünk szárított kaporral és tejföllel.

 

Friss kenyér

Ha mindenképpen friss kenyeret szeretnénk, akkor száraz kenyerünket a következő módszerrel is visszahozhatjuk a klinikai halál közeléből. Első lépésként melegítsük elő a sütőt 165 fokra, majd a száraz kenyeret tegyük bele egy tiszta papírzacskóba. A papírzacskó száját alaposan csomagoljuk be. Ezt követően a zacskóba csomagolt száraz kenyeret hideg vízzel egyenletesen nedvesítsük át. Semmilyen problémát nem jelent, amennyiben a kenyér külseje kissé benedvesedik, azonban arra figyeljünk, hogy belsejét ne áztassuk el. Az átnedvesített papírzacskót helyezzük a sütőbe, majd egészen addig hagyjuk, amíg a kenyér meglágyult és átmelegedett. Amennyiben a csomagolás idő előtt kiszárad, akkor újra meghinthetjük egy kis vízzel. Kisebb szeleteket 5-8 percig, egy teljesen kenyeret pedig legalább 20 percig hagyjunk a sütőben. Minden esetben ügyeljünk a papírzacskó állapotára a balesetek és veszélyforrások elkerülése végett: azonnal vegyük ki a sütőből, ha megperzselődött, vagy ha növeljük a hőmérsékletet!

 

Fahéjas pirított kenyér

Az egyszerűen és gyorsan elkészíthető fahéjas pirított kenyérnek nagyon nehéz ellenállni. Választhatjuk a leggyorsabb és legkönnyebb receptet is, melynek során még véletlenül sem kell hozzányúlni a sütőhöz, ideális a reggeli sietségben vagy az éjszakai nassolások alkalmával. Azonban ha szeretnénk még egy-két napra beosztani fahéjas pirított kenyerünket, akkor érdemes a nagyjából 20 perces munkaidőt igénylő változatot előnyben részesíteni.

Mindez csak néhány ötlet a sok közül, oldalakon keresztül sorolhatnánk a szikkadt kenyerekből és egyéb száraz pékárukból elkészíthető saláták, édességek, főételek és levesek receptjeit. További ötletekért ugorjanak be erre a weboldalra. Esetleg ide!

Facebook Twitter Email
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Imrei Pékség hírek és blogok.

Nem mondhatnánk, hogy az Imrei Pékségnél mindenki grafomániás. Ez persze nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy tanácsokat, a pékmesterek receptjeit, részletes termékbemutatókat, a pékiparral és a pékségünkkel kapcsolatos hírekkel szolgáljunk. Mi írunk, Önök beszélnek róla.

Felfújható színes kenyér

Valószínűleg kifejlesztették a kenyérsütés legszórakoztatóbb módszerét, melynek keretében a háziasszonyok mellett a 100-as szögekkel és kalapácsokkal baráti kapcsolatot ápoló ezermesterek egyaránt kiélhetik szenvedélyüket. Egy...

Feltérképezték a kenyérbúza genomját

Németországi, amerikai, csehországi és kanadai tudósok egy csoportjának fáradságos munkájának köszönhetően sikerült feltérképezni a kenyérbúza teljes genomját. A genom szokatlan mérete és formája jelentősen...

Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a kenyérkészítésnél a folsavat

Nagy-Britanniában folsav hozzáadására kötelezhetik a kenyérsütödéket, amennyiben a szigetország egészségügyi miniszterei megszavazzák a Food Standards Agency előterjesztését.

A liszthez adott szintetikus folsav azután került ismételten...