Tárkonyos raguleves házi kenyérben tálalva


Posted on September 24th, by Imrei Pékség in ImreiGasztro receptek. No Comments

Ezzel a recepttel két dolgot szeretnénk megmutatni. Először is azt, hogy az éttermek cipókban tálalt levesei nem valamiféle varázslat útján maradnak a cipóban, így otthon is bármikor készíthetünk „ehető csomagolású” leveseket. Amennyiben – és ez nagyon fontos – jó minőségű alapanyagokat válogatunk össze.

Másodszor pedig mókát csempészhetünk a hétvégi közös ebédekbe, illetve az egyre zordabb időjárás miatt közelgő szürkébb hétköznapokba. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményt jelent majd a jól megszokott levesestál helyett friss kenyérből merni a levest, majd elfogyasztani a tálat. Mátyás király után szabadon: Eb, ki a tányérját meg nem eszi!

A raguleves legnagyobb előnye, hogy mindenki igényei szerint válogathatja össze az ízlelőbimbóinak legkedvesebb összetevőket. De ha véletlenül nem tartoztok a raguleves elkötelezett rajongói közé, akkor sincsen probléma, hiszen a kenyértálunkban szinte bármit tálalhattok. Akár csülkös bablevest is – csak vigyázzatok a csülök méretével.

Tárkonyos raguleves receptHozzávalók:

 • 1 kg-os Imrei házikenyér (az 1 kg-os kenyérbe kb. két tányérnyi leves fér, ha nagy a család, vagy baráti összejövetelre készítesz ebben ételt, válaszd a 2 kg-os változatot. Egy kenyeret háromszor tudsz feltölteni forró levessel, ha közben persze el nem fogy)
 • ½ kg csirkemell (készülhet pulykamellből, nyúlból, bárányból, sertésből, borjúból, csak a főzési időre kell figyelni)
 • 2-3 sárgarépa
 • 1-2 fehérrépa
 • ½ zeller gumó
 • 10 dkg gomba
 • 10 dkg zöldborsó
 • 2 dl tejszín
 • 1 csokor friss tárkony (1 evőkanál szárított)
 • ½ dl olaj
 • só, bors

 

Elkészítés:

 1. A megmosott, megtisztított zöldséget apró kockára vágjuk, a hagymát szintén apróra daraboljuk. (2. kép)
 2. Kevés olajon megfuttatjuk a hagymát, majd rátesszük a kockára vágott csirkemellet, addig kevergetjük, míg a húsa kifehéredik.
 3. Ezután jöhetnek a zöldségek valamint a borsó. A gombát most még nem adjuk hozzá! Kétszer-háromszor megkavarjuk, majd az egészet felöntjük vízzel.
 4. Sóval, borssal ízesítjük és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldség és a hús is megpuhul.
 5. Amennyiben nem csirkemellel dolgozunk, akkor a hús fajtájától és főzési idejétől függően érdemes korábban felönteni és utána megszórni a zöldségekkel a levest. Mi most maradunk a csirkemellnél.
 6. Körülbelül 40 perc után már majdnem puha minden, ekkor tesszük bele a gombát és az apróra vágott tárkonylevelet (3. kép)
 7. Mivel levesünk már a fazékban fő (4. kép),itt az ideje előkészíteni a levesestálat!
 8. A kenyér tetejét levágjuk, olyan magasságban, hogy kényelmesen tudjunk majd szedni a tálunkból. Egy késsel a héjtól befelé kb. 2 cm-re körbevágjuk a kenyeret, vigyázva, hogy az alját ne lyukasszuk ki, majd kezünkkel a körbevágott részt meglazítva, az aljától szintén 2 cm-re, kiemeljük a belsejét. (5. kép)
 9. Hogy senki ne vádolhasson minket pazarlással, ha nem fogy el a kenyér bele a leves mellé, nemsokára bemutatunk egy praktikus ötletet a felhasználására.
 10. A kenyeret belül kicsit „meggyömöszöljük”, tulajdonképpen tömörítjük az alját és az oldalát.
 11. Ha nagyon félünk attól, hogy a levestől elázik a kenyér (biztosíthatunk titeket, az Imrei nem fog!), egy tojásfehérjével megkenhetjük az alját és oldalát mielőtt a sütőbe helyezzük. Ugyanis a tojásfehérje a sütőben rásül a kenyérre.
 12. 150 fokos sütőbe kb. 10 percre tesszük a tálat, a kalapjával együtt. (6. kép)
 13. Amíg a tálunk a sütőben van, a forrásban lévő levesbe beleöntjük a tejszínt és jól elkeverjük (7. kép), újraforrástól számított 5 percig főzzük még.
 14. A sütőből kivett kenyér tálunkat (8. kép) pár percig hagyjuk hűlni, majd merjük bele a levest és tálaljuk (9. kép)

Tárkonyos raguleves receptTárkonyos raguleves receptTárkonyos raguleves receptTárkonyos raguleves receptTárkonyos raguleves receptTárkonyos raguleves receptTárkonyos raguleves receptTárkonyos raguleves recept

Facebook Twitter Email
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Imrei Pékség hírek és blogok.

Nem mondhatnánk, hogy az Imrei Pékségnél mindenki grafomániás. Ez persze nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy tanácsokat, a pékmesterek receptjeit, részletes termékbemutatókat, a pékiparral és a pékségünkkel kapcsolatos hírekkel szolgáljunk. Mi írunk, Önök beszélnek róla.

Felfújható színes kenyér

Valószínűleg kifejlesztették a kenyérsütés legszórakoztatóbb módszerét, melynek keretében a háziasszonyok mellett a 100-as szögekkel és kalapácsokkal baráti kapcsolatot ápoló ezermesterek egyaránt kiélhetik szenvedélyüket. Egy...

Feltérképezték a kenyérbúza genomját

Németországi, amerikai, csehországi és kanadai tudósok egy csoportjának fáradságos munkájának köszönhetően sikerült feltérképezni a kenyérbúza teljes genomját. A genom szokatlan mérete és formája jelentősen...

Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a kenyérkészítésnél a folsavat

Nagy-Britanniában folsav hozzáadására kötelezhetik a kenyérsütödéket, amennyiben a szigetország egészségügyi miniszterei megszavazzák a Food Standards Agency előterjesztését.

A liszthez adott szintetikus folsav azután került ismételten...